2012. november 23., péntek

LCD árkartell: nyomoz az FBI

Több LCD gyártó összeszövetkezett, hogy manipulálják termékeik árát, így több milliárd dolláros kárt okozva az amerikai piacon.

Összesen nyolc céget gyanúsít az FBI azzal, hogy manipulálták az LCD-kijelzők árát. A cégek között szerepel Tajvan egyik legnagyobb LCD-panel gyártója is, az AU Optronics. Miután bebizonyosodott a gyanú, a céget 500 millió dolláros büntetésre, vezetői közül pedig kettőt 3-3 év börtönre ítélték. 
LCD panel

A nyomozás szerint az összeesküvésre 2001 szeptember 11-e után pár nappal került sor első ízben, amikor is egy tajvani hotelban ültek össze a nagy kelet-ázsiai LCD-gyártók vezérei titokban. Nem csak a beszállítói árak manipulálásában egyeztek meg, hanem egymás között információkat is cseréltek az LCD-panelek gyártásáról. 
LCD tévék

2005-ben kezdtek gyanakodni az LCD felvásárló cégek, hogy valami nincs rendben az árak körül. E mellett, addigra a kelet-ázsiai cégek alsóbb vezetésiben is kezdtek tudomást szerezni az ár manipulálásról. 2006-ra ugyan véget vetettek csendben az érintettek az árkartell működésének, de már hiába, ugyanis az FBI már megkezdte nyomozását az ügyben minden eszközt bevetve. az ügyben eddig körülbelül 1,4 milliárdnyi büntetést szabtak ki, illetve 12 embert el is ítéltek.

Divatos árkartell
2005-2006 környékén az FBI nyomozást folytatott egy másik ár-manipulációs ügyben is, amely akkor sokkal nagyobb port kavart. Ez nem más, mint a memóriachipek ár-manipulációja volt. Akkor a Samsung vezérigazgatója került igen nehéz helyzetbe. Vallomást tett, majd vállalta a börtönt, és a pénzbírságot is.

Források:
LCD-összeesküvés után nyomoz az FBI - Index-tech
Félmilliárdos büntetés az LCD-gyártóknak árkartell miatt - IT café
Kép forrása:
LCD panel
LCD tévék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése