2012. november 18., vasárnap

Az EU új frekvenciasávot ad a 4G-nek

A tagállamok két évet kapnak a sávszélesítésre. Cél a mindenki számára elérhető 30Mb/s sebességű, széles sávú internetkapcsolat.


Az Európai Bizottság november 5-i sajtóközleményében bejelentette, hogy újabb 120 MHz-el bővíti az LTE technológiák számára fenntartott, 2 GHz körüli frekvenciatartományt. A felszabadításra váró tartományt jelenleg a 3G (UMTS) kommunikációs hálózatok használják. 
"A határozat minden tagállamban megerősíti a 2 GHz-es földfelszíni frekvenciasáv (azaz az 1920-1980 MHz-es sávval párosított 2110-2170 MHz-es sáv ) harmonizált liberalizációját, és ellel elejét veszi annak, hogy a jövőben e frekvenciasáv tekintetében felaprózódjon a belső piac." 
Az Európai Bizottság elektronikus hírközlés szabályozási reformján belül kiemelt helyen szerepel a rádióspektrum-politikai program végrehajtása, illetve ezen belül a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások számára előirányzott minimum 1200 MHz terjedelmű frekvenciasáv fenntartása. A Bizottság határozata ennek megfelelően a 1920-1980 MHz-es és 2110-2170 MHz-es frekvenciasávpár rugalmas használatára kötelezi a tagországokat. Így lehetővé válik az LTE technológiájú, vagy annál fejlettebb hírközlési szolgáltatások igénybevétele az Európai Unión belül. Ezáltal lehetővé válik a felhasználók számára, hogy akár egyszerre többen is 30 Mb/s sebességgel internetezhessenek, s mindezt versenyképes áron.

Folyt. köv.
A Bizottság azt is fontolgatja, hogy a szintén UMTS- szolgáltatások számára fenntartott, ám jelenleg az Európai Unióban kiaknázatlan 2 GHz-es párosítatlan földfelszíni frekvenciasávok (1900-1920 MHz-es és a 2010-2025 MHz-es sáv) használatát is szabályozni fogja. Ezzel a cél az lenne, hogy hatékonyabbá tegye a mobil széles sáv használatát, figyelembe véve a már odaítélt frekvenciahasználati jogokat. Ebből a megfontolásból a Bizottság már meg is bízta a CEPT-et, azaz a Postai és Távközlési Igazgatóságok Európai Értekezletét , hogy tanulmányozzák a szóba jöhető alkalmazásokat, illetve fejlesszenek ki megfelelő műszaki feltételeket és megosztási szabályokat.


Forrás:
Új frekvenciasávot biztosít az EU a 4G-nek - Index-tech
Újabb frekvenciasávot biztosít az EU a 4G-nek - IT café
Idézet forrása:
Digitális menetrend: szabad az út a negyedik generációs technológiák előtt Európában - Európai Bizottság sajtóközleménye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése