2012. október 14., vasárnap

SOPA-ból vírus lett

Továbbra sem hagyja nyugodni az internetezőket a SOPA, de most már nem a törvényjavaslattól kell tartani, hanem a rá hivatkozó vírustól.

SOPA - eredetileg
2011 októberében nyújtották be  a Stop Online Piracy Act (azaz SOPA) névre hallgató amerikai törvényjavaslatot. Lényegében a törvény elfogadásával korlátlan cenzúra eszköze került volna a szórakoztató ipar kezébe. Mind ezt a szerzői jogsértés és hamisítás elleni harc eszközeként definiálták, ahol a jogsértő anyagok közzétételéért akár 5 év börtönbüntetést is kiszabhattak volna a vétkeseknek. 
A SOPA és a hasonló célú PIPA és ACTA elfogadásával a közösségi oldalak ellehetetlenültek volna. A szólás szabadsága elv pedig a szőnyeg alá került volna.

Egyszer már megúsztuk

A törvényjavaslat napvilágra kerültével világszerte tiltakozások kezdődtek. Ennek egy globális megnyilvánulása volt az önkéntes elsötétítés - blackout - amit 2012 január 18-ára hirdettek meg. Ehhez több mint 100 ezer website, és az angol Wikipédia is csatlakozott, reggel 8 és este 8 között elsötétítve az oldalaikat. A tiltakozók egy lavinát indítottak el, amelyben végül az addig ellenségnek számító Google és Yahoo is összefogott a felhasználóik és a maguk érdekében (erről részletesebben itt olvashatsz). Ezen összefogás végeredményeként lehet tekinteni az Internet Association-re, amely kifejezetten a hasonló törvényektől is igyekszik megvédeni az internet szabadságát.

SOPA mint vírus
Maga a vírus lényegében kihasználja a SOPA ismertségét, hiszen szinte mindenki legalább annyit tud róla, hogy az illegális tartalmak elleni küzdelem része.  A SOPA vírus lényegében egy malware, ami a fertőzött gépen lekódolja az adatokat, amit csak bizonyos összeg megfizetése ellenében hajlandó feloldani. Ebben az esetben 200 dollár, illetve euro megfizetésére szólítja fel a vírus a felhasználót, különben töröl mindent a gépről. A vírus hitelességét az FBI logójával és a hivatalosnak tűnő szövegezéssel támasztja alá. 

Védekezés
Magát a vírust a legtöbb vírusirtó program kiszűri és képes eltávolítani a fertőzött gépről. Viszont e nélkül is könnyen eltávolítható saját kezűleg. Arról még nincsenek adatok, hogy hányan futottak bele a csapdába és voltak hajlandóak fizetni. De mindenképpen érdemes nyitva tartani a szemünket, és minden hitelesnek tűnő felszólítás esetén tájékozódjunk a témában, nehogy egy nem létező törvény miatt megkönnyítsék a tárcánkat pár száz eurotól.


Források:
Ransomware encrypts files claiming SOPA piracy charges - naked security
Kép forrása
Video Forrása


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése